top of page
Пошук
  • Фото автораsmvincester

Теніс

Оновлено: 5 квіт. 2021 р.

Правила гри у великий теніс Коротко перерахуємо основні правила великого тенісу, які повинен знати новачок:


1. Перед початком матчу проводиться жеребкування. На ній визначається гравець, який буде першим подавати в матчі. Також вибирається сторона корту. Цей момент важливий при сонячній погоді: проти сонця дуже важко подавати, тому що воно сліпить очі і заважає зосередитися і якісно виконати подачу.


2. Гейм на своїй подачі починається з першого (правого) квадрата корту. Подача здійснюється по діагоналі на половину корту суперника. Розіграш триває до тих пір, поки хтось не помилиться (не влучає по м'ячу або не потрапить на половину корту суперника).

3. В сеті виграє той, хто першим набере 6 геймів з різницею в 2 гейми. Якщо необхідної різниці немає, тенісисти грають до рахунку 6: 6, після чого грають тай-брейк до 7-и очок, його також можна виграти тільки з різницею не менше 2-х очок.


4. Перемога в матчі дістається тому, хто першим виграє 2 партії (найчастіше новачки грають трьохсетовому матчі до двох перемог в сетах).


5. По ходу матчу гравці подають і приймають по черзі. Важливо не збиватися і стежити за тим, хто повинен подавати в наступному геймі. Також після кожного зіграного непарного гейми відбувається перехід: гравці міняються половинами корту (наприклад, при рахунку 1: 0, 2: 1, 3: 2 і т.д.).

Правила у великому тенісі для початківців


З найперших кроків в тенісі початківці гравці повинні вчитися грати за правилами. Дотримуватися всі без винятку правила новачкові не обов'язково, але основні правила він повинен знати:


  1. Правила введення м'яча в гру.

  2. Ведення рахунку в матчі.

  3. Переходи під час матчу.

  4. Перерви під час матчу.

  5. Спірні ситуації.

Тепер розповімо про правила подачі. Гейм на подачі починається з першого квадрата (праворуч). Щоб виконати подачу, дається 2 спроби. Якщо гравець два рази зробить помилку на подачі, йому зараховується програш розіграшу.


При правильному виконанні подачі м'яч повинен прилетіти з квадрата гравця по діагоналі в квадрат суперника, не торкаючись троса. Якщо м'яч торкнеться троса при подачі, але потрапить в квадрат суперника - призначається переподачі.


Виконувати другу подачу можна необмежену кількість разів. Якщо ж м'яч після виконання подачі не влучає у квадрат, або потрапляє в сітку два рази поспіль, гравцеві зараховується програш очка - подвійна помилка.


Гравці подають в матчі по черзі, після закінчення сету в наступній партії також подає другий тенісист.


Ведення рахунку в матчі


Тенісний матч грається з трьох партій (до двох перемог в сетах одним з гравців), або з п'яти сетів (до трьох перемог). З п'яти партій грають винятково матчі чоловічого туру.


Щоб виграти партію, гравець повинен набрати в ній 6 геймів при різниці мінімум в 2 гейми: 6: 4, 6: 3 і т.д. Якщо рахунок в партії 5: 5, то для виграшу сету доведеться взяти 7 геймів. За рахунку 6: 6 грає тайбрейк до 7-и очок.


Вирішальна партія в тенісі грається у вигляді тайбрейка до 10-ї очок. Щоб виграти його, потрібно відірватися від суперника мінімум на 2 очка: 10: 8, 10: 7 і т.д. Це основні правила рахунки в великому тенісі.


Переходи під час матчу


Згідно з правилами гри у великий теніс, гравці під час матчу здійснюють перехід на протилежну половину корту - зміну сторін. Перехід здійснюється після кожного зіграного непарного гейми: після 1-го, 3-го, 5-го і т.д. проведеного гейми.


Також перехід виробляється на тайбрейку після кожних 6-й зіграних розіграшів: після 6-го, 12-го, 18-го і т.д. Перехід проводиться для того, щоб гравці були в рівних умовах: під час матчу на різних сторонах корту умови гри можуть відрізнятися: вітер, сонце в очі можу сильно заважати одному гравцеві, і допомагати іншому.


Щоб нівелювати цю перевагу сторонніх чинників, проводиться зміна сторін.


Перерви під час матчу


По ходу зустрічі за правилами у гравців є час для відпочинку, відновлення, приведення в порядок форми, екіпіровки, пиття. Перерви передбачені після кожного зіграного непарного гейми в матчі, а також між партіями. Перерви тривають кілька хвилин. Також в екстрених ситуаціях (пошкодження, необхідність сходити в туалет), гравець може запросити перерву прямо по ходу матчу.


Спірні ситуації


По ходу будь-якого тенісного матчу неодмінно виникають спірні ситуації, коли у гравців різні думки з приводу результату розіграшу. Наприклад, один тенісист вважає, що м'яч потрапив в корт, інший - що був аут.

У цьому випадку, щоб уникнути конфлікту прийнято перегравати розіграш: результат спірного розіграшу анулюється, і гравці переграють його за новою.

Для зменшення кількості спірних ситуації і більшої зосередженості на грі рекомендується мати на матчі незалежного суддю, який буде відслідковувати всі спірні ситуації і приймати рішення по ним.


Що таке розіграш в тенісі


Розіграш в тенісі - це обмін ударами починаючи з успішною подачі і закінчуючи помилкою одного з гравців. Розіграш складається мінімум з двох ударів: подача і прийом.

Близько 70% розіграшів у великому тенісі тривають не більше 4-х ударів. Перестрілка в геймі може розтягнутися і на 20-40 ударів - якщо обидва тенісиста мають високу стабільність, холоднокровністю і витривалістю. За виграш розіграшу в тенісі гравцеві нараховується 15 балів в геймі, або одне очко на тайбрейку (супертайбрейке).


Положення в тенісі


Під час тенісного матчу гравець може знаходитися в різних положеннях. Розповімо про них:


  1. Положення на подачі. Гравець стоїть за межами корту в першому або другому квадраті і готується виконати подачу по діагоналі на половину корту суперника. Після підкидання м'яча гравець виконує потужне махове рух по м'ячу у вищій точці і посилає м'яч на половину корту суперника.

  2. Положення на прийомі. У такому становищі гравець по діагоналі навпроти свого візаві і готується прийняти м'яч. М'яч, посланий ракеткою після подачі, прилітає до гравця протягом півсекунди, тобто йому потрібно моментально реагувати і приймати подачу. Для цього приймаючий гравець повинен займати стійку: ноги на ширині плечей, ноги зігнуті в колінах, ракетка знаходиться перед гравцем по центру на витягнутих руках, щоб у разі потреби швидко відправитися вправо або вліво для прийому.

  3. Положення при грі у сітки. Гравець займає положення, схоже з тим, що було при прийомі подачі. Гравець стоїть в стійці, ракетка перед собою вертикально, голова ракетки знаходиться над сіткою трохи нижче рівня голови. При грі у сітки часу на реакцію мінімум, тому ракетка завжди повинна бути напоготові, часу на те, щоб підставити її під м'яч може не вистачити при неправильній постановці корпусу або ракетки.

  4. Положення при виконанні Смеш. При пробитті Смеш гравець займає стійку, подібну до тієї, що були при подачі: корпус відхилений трохи назад, рука з ракеткою відведена назад, корпус розгорнуть вправо, ліве плече дивиться вперед.

Вказівний палець лівої руки дивиться на м'яч, як приціл. Це допомагає прицілитися і влучити по м'ячу під час удару по ньому. Щоб правильно підійти до летить свічці при виконанні Смеш, потрібно пересуватися невеликими кроками хрест-навхрест (НЕ приставними!) У напрямку до м'яча.


Види ударів в тенісі


Перелічимо основні види ударів, які використовуються в тенісному матчі в різних ситуаціях:


  1. Подача - введення м'яча в гру.

  2. Форхенд - плоский удар справа (зліва в лівшів) одноручним або дворучним хватом.

  3. Бекхенд - плоский удар дворучним хватом зліва (справа у лівшів).

  4. Смеш - удар зльоту по м'ячу, що летить високо над головою. Виповнюється з корту, або в стрибку.

  5. Слайс - різаний удар, значно уповільнює швидкість польоту м'яча. Виповнюється незручною рукою. При виконанні різаного удару м'яч набуває сильне зворотне обертання. Це оборонний удар, його люблять використовувати для уповільнення темпу гри тенісисти, які люблять довгі розіграші.

  6. Скорочений - захисний удар, мета якого - витягнути суперника до сітки, змусити його пробігтися. При якісному виконанні укороченого у суперника частіше за все не вистачає часу, щоб добігти до м'яча, тому що вона падає близько біля сітки, і дуже скоро вдруге вдаряється об корт. При якісно виконаному скороченому м'яч падає відразу за сіткою.

  7. Свічка - високо підкинутий за комір суперника м'яч. Найчастіше свічку кидають гравцеві, який вийшов до сітки. Таким чином, м'яч перелітає по високій траєкторії суперника і падає під задню лінію.

  8. Обвідний удар - удар, спрямований повз вийшов до сітки гравця. Найчастіше це бекхенд, або форхенд, за допомогою обертання м'яч по дугоподібної траєкторії обводить гравця у сітки і падає в кут корту по коридору або діагоналі.

  9. Удар зльоту - удар, виконаний гравцем, який вийшов до сітки. Удар наноситься по м'ячу, що летить в найвищій точці (на рівні голови або плечей). Праворуч або ліворуч м'яч зрізається на половину корту суперника.


Основні правила тенісу


Основні правила тенісу стосуються головних аспектів гри:


  1. Своєчасний прихід на матч.

  2. Відповідність екіпіровки та інвентарю.

  3. Дисципліновану поведінку під час матчу.

  4. Шанобливе ставлення до суперника, судді.

  5. Правила під час матчу: переходи, відпочинок, введення м'яча в гру, спірні ситуації і т.п.

Команди в тенісі


У тенісному матчі суддя робить різні оголошення гравцям і вболівальникам, а також роздає такі команди:


  1. Під час розминки гравцям. «Дві хвилини», «Одна хвилина» - оголошення часу, який залишився гравцям на розминку. «Час» - дана команда означає, що час на розминку минув, гравці готуються до початку матчу.

  2. При подачі. «Подає ... (прізвище)». Оголошення гравця, який через кілька миттєвостей буде подавати.

  3. Звернення до глядачів. У цій групі команд заклики судді до тиші, прохання відключити спалаху в телефоні, прохання припинити шум, спілкування, мобільні розмови.


Міжнародні правила тенісу


Міжнародні правила поширюються на всіх гравців по всьому світу. Це звід універсальних правил, які повинен знати і дотримуватися будь-тенісист в чоловічому і жіночому турі. Міжнародні правила діють на будь-якому турнірі в будь-якій країні світу.


Лінії в тенісі


Лінія в тенісі - це нанесення на покриття кордону корту, які є його частиною. Лінії служать для того, щоб розділяти ситуації, коли м'яч зіграний правильно і був в поле, і не потрапив в корт - аут.


Щоб визначити потрапляння м'яча в корт, або в лінію, навпаки задніх і бічних ліній корту стоять судді, які допомагають головному судді визначити потрапляння м'яча в корт, або аут.


Якщо м'яч при влученні на корт чіпляє лінію хоча б мінімально - такий м'яч зараховується, якщо ж є хоча б мінімальний зазор між лінією і прилеглою територією корту, то це аут. Лінії наносяться на корт білою фарбою за допомогою спеціальної машини.


Особливість ліній - м'яч після потрапляння на них має непередбачуваний відскок.


Що роблять в тенісі


Завдання тенісиста - відбити м'яч, посланий суперником, на протилежну половину корту максимально незручно для суперника і виграти розіграш.


Для виграшу розіграшу, сету, матчу гравець повинен мати свою тактику, володіти основними елементами гри, вміти читати і аналізувати гру суперника, користуватися слабостями в грі противника і не давати супернику користуватися власними пробілами в грі.


Мета тенісу


Мета тенісу - перекинути м'яч на половину корту суперника і виграти розіграш.


Змагання в тенісі


Тенісний матч являє собою змагання двох гравців (або двох пар в парному матчі). Для перемоги проявляйте свої кращі якості: характер, волю до перемоги, витривалість, швидкість, силу і т.д.


Складові тенісу


Тенісний матч складається з партій. Для виграшу матчу потрібно виграти 2 або 3 партії, в залежності від регламенту турніру. Щоб виграти партію, потрібно виграти мінімум 6 геймів з різницею в 2 гейми перед суперником.


Один гейм складається мінімум з 4-х виграних розіграшів. Щоб виграти гейм, гравець повинен відірватися від суперника мінімум на 2 розіграшу. За виграні розіграші в геймі гравцеві нараховуються очки: 15: 0, 30: 0, 40: 0 - гейм.


Якщо гравець бере гейм на подачі суперника, то це називається брейк. «Брейкануть», зробити брейк - це значить виграти гейм на подачі суперника.


Advantage - перевага тенісиста в геймі за рахунку 40:30.


Брейкпойнт - 40:30 на користь гравця, що приймає подачу суперника.


Матчбол - м'яч, вигравши який, тенісист здобуде перемогу в матчі.


Скільки гравців у тенісі


У тенісному матчі в одиночному розряді беруть участь 2 гравця. У парному матчі на корті знаходиться 4 гравці - по 2 на кожній половині майданчика. У міксті також на корті 4 гравці: по чоловікові і жінці в кожній команді.


Регламент тенісу


Під тенісним регламентом мається на увазі звід правил, які поширюються на конкретний турнір, федерацію, асоціацію. Правила в різних турнірах можуть відрізнятися. Предмети в тенісі


У тенісному матчі застосовуються такі предмети:


  1. Ракетка - головне знаряддя тенісного матчу, за допомогою якого гравці б'ють по м'ячу.

  2. М'яч - ігровий снаряд, який гравці перебивають на половину корту суперника, з метою виграти розіграш.

  3. Напульсник - аксесуар, який вдягають на зап'ястя гравцями для збільшення комфорту під час гри.

  4. Кепка. Головний убір, який надягають гравці при сонячній погоді.

  5. Кросівки - тенісна взуття, яке носять все без винятку гравці.

  6. Спортивний костюм. Включає в себе шорти і майку у чоловіків, і спідницю з майкою у жінок.

  7. Виброгаситель - силіконова вставка в ракетку, яка встановлюється між струн, для зменшення вібрацій від ударів по м'ячу.

Правила змагання з тенісу


Правила змагання поширюються на конкретний турнір з тенісу. Гравці перед стартом турніру повинні вивчити їх і неухильно дотримуватися по ходу турніру.


При недотриманні регламенту на гравців накладаються покарання: попередження, штрафи і навіть дискваліфікації.


Порушення в тенісі


Під час матчу і перерв в матчі гравець може здійснювати ряд порушень правил, які караються попередженнями, зняти очки, гейми, або зовсім дискваліфікацією. Розповімо про основні порушення гравців:


  1. Неспортивну поведінку. За неадекватне, агресивна поведінка на корті, кидки ракетки про корт, в сторони гравець отримує великий грошовий штраф. У разі кричущих випадків гравець може бути дискваліфікований.

  2. Запізнення на матч понад 15 хвилин - зняття з турніру.

  3. Невідповідність екіпіровки встановленим регламентом. Якщо у гравця форма, ракетка або будь-які аксесуари не відповідають вимогам міжнародної тенісної асоціації, то суддя попросить змінити неналежні елементи. У разі відмови гравець дискваліфікується.

  4. Нецензурна лайка. За неетичні висловлювання під час матчу суддя може дати гравцеві штраф.

  5. Тренерські підказки. За підказки від тренера в невстановлений час (під час розіграшу, між геймами з трибун), суддя може видалити тренера з арени, або дискваліфікувати гравця.

Лінія подачі в тенісі


При виконанні подачі гравець завжди обмежений трьома лініями. Перша з них - задня лінія корту. Щоб не порушити правила подачі, гравець повинен при введенні м'яча в гру перебувати за нею і не наступати на неї. Якщо гравець заступить за лінію, подача буде виконана не за правилами, і потрібно буде переподать.


Також тенісист при подачі обмежений двома вертикальними лініями - хавкорта і бічна лінія. Не можна заходити за лінію хавкорта і за бокову лінію вправо і вліво при подачі.


Зони в великому тенісі


Корт розділений лініями на зони. На кожній половині є по 2 квадрата, в які виконуються подачі, також велика зона для обміну ударами із задньої лінії. Також корт справа і зліва обмежений двома коридорами - вони використовуються при парній грі.


Жереб в тенісі


Перед початком матчу суддя кидає жереб, щоб визначити гравця, який буде першим подавати в матчі. Підкидає монетка, гравці загадують, що випаде. Той гравець, який вірно вгадає сторону монетки, вибирає подачу або прийом.


Час на подачу в тенісі


У професійному тенісі гравцеві відводиться певний час на виконання подачі. На виконання цього ігрового елемента подає дається 25 секунд. Тобто проміжок між закінченням попереднього розіграшу і наступної подачею не повинен перевищувати 25 секунд.


Гравець, який не вписується у відведений часовий ліміт, спочатку карається попередженням, потім з нього знімається очко, потім - гейм. Однак, на ділі далі попереджень найчастіше ситуація не заходить.





Яструбине око або Hawk Eye - технологія, введена в тенісі в 2001 році, призначена для вирішення спірних ситуацій за влучань м'яча в прикордонні з лініями положення. При незгоді гравця з суддівським рішенням тенісист може запросити Hawk Eye і подивитися на екрані точку, в яку потрапив м'яч після спірного удару.


Спеціальна камера в уповільненому режимі знімає момент попадання м'яча на корт і фіксує точку дотику з покриттям. Завдяки Hawk Eye в тенісному матчі зменшилася кількість суддівських помилок в ключових епізодах матчу, завдяки чому рівень гри виріс.


Яструбине око застосовується тільки на великих міжнародних турнірах. Його можна використовувати в кожному сеті по 3 рази кожним гравцем + один раз на тай-брейку.

12 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page