top of page
Пошук
  • Фото автораsmvincester

Футбол

Оновлено: 6 квіт. 2021 р.

Основні правила у футболі

В останню редакцію правил внесені 17 пунктів. Вони поширюються на змагання всіх рівнів. РОЗМІРИ ФУТБОЛЬНОГО ПОЛЯ

Правила великого футболу насамперед обумовлюють параметри поля для гри. Це не тільки його розміри, а й розмітка, ворота. Для міжнародних зустрічей підійде газон, що має розміри:


  • Довжина: 100-110 метрів;

  • Ширина: 64-75 метрів.

Ширина лінії розмітки не повинна перевищувати 12 см. Ключові зони (центральне коло, штрафна і воротарська площі) мають обумовлені розміри. Відстань між штангами дорівнює 7,32 м, а перекладина знаходиться на висоті 2,44 м.


ФУТБОЛЬНИЙ М'ЯЧ

У правилах ФІФА приділяється увага і головному снаряду - футбольному м'ячу. В офіційних міжнародних матчах використовуються м'ячі, що пройшли перевірку і отримали штамп «Fifa Approved». Для тренувань підійдуть вироби з логотипом «Fifa Ispected» і «IMS». Існують м'ячі 5-ти розмірів. Кожен має свої характеристики.


ЧИСЛО ГРАВЦІВ

У кожній команді грають по 11 гравців. На лавці запасних можуть перебувати від трьох до семи спортсменів. Протягом матчу тренери можуть призвести по три заміни. Нові правила ФІФА дозволяють четверту заміну під час екстра-таймів. Додатково футбольні функціонери встановили нову процедуру заміни: замінний гравець покидає поле в найближчому місці закінчення поля. Завдяки цьому команда позбавляється «хитрощі» по затягуванню часу, коли спортсмен повільно йде з іншого кінця поля до центральної лінії.


ЕКІПІРУВАННЯ ГРАВЦІВ

Футбол давно став професійним видом спорту. Тому босоніж на поле нікого не випустять згідно з правилами. Кожен футболіст, який виходить на поле, повинен бути відповідним чином екіпірований:


  • Футболка. У команді у польових гравців вона одного кольору, у воротаря - іншого і має додаткові захисні вставки для захисту після падінь, сутичок.

  • Труси.

  • Футбольні щитки. Забезпечують захист гомілки.

  • Гетри. Прикривають щитки.

  • Бутси. Це шипована взуття для полегшення пересування по полю.

Відповідність екіпіровки є обов'язковим згідно із правилами. У голкіперів є ще один елемент «обмундирування» - воротарські рукавички для футболу.


СУДДІ

Ключовою фігурою на полі поряд з футболістами є суддя. Основні правила в футболі визначають роботу арбітра - це контроль над дотриманням правил під час матчу. На кожну гру призначається бригада з чотирьох арбітрів: головний суддя, два лайнсмена, резервний. Бічні арбітри виступають в ролі помічників, завданням яких стає фіксація положення поза грою і надання допомоги головному судді в прийнятті рішень. Таку ж функцію виконує і резервний суддя. Він може замінити основного арбітра, якщо той не зможе продовжити свою роботу (отримає травму).


ТРИВАЛІСТЬ ІГРИ

Матч проходить в два тайми (45 хвилин), між якими встановлюється перерва в чверть години. До кожного з таймів арбітр може додавати час. Кількість доданих хвилин визначається затримками, що виникли в грі:


  • Заміни.

  • Травми гравців.

  • Умисне затягування часу з боку гравців.

У матчах кубкових змагань, що закінчуються у встановлений час (90 хвилин) внічию, призначається extra-time (додаткові два тайми по 15 хвилин). Перерви між ними немає. Команди міняються сторонами і відразу ж продовжують гру.


ПОЧАТОК І ПОНОВЛЕННЯ ГРИ

Перше торкання в матчі робить гравець в центральному колі. Нещодавно був дозволений розіграш м'яча одним гравцем. Гра переривається, коли матч виходить за межі розмітки поля, після свистка арбітра про порушення правил.


СТАТУС м'яча

Поки ігровий снаряд знаходиться в розмічених межах гра триває. Футболісти зупиняються, коли м'яч повністю перетинає лінію розмітки. Поділ кордонів поля ведеться по землі і повітрю. Якщо м'яч відскакує від арбітрів, каркаса воріт, кутового прапорця в полі, матч триває.


Взяття ВОРІТ

Тільки повне перетин лінії розмітки між штангами воріт може вважатися голом. При цьому футболісти команди, що забила м'яч, не повинні перед цим порушити правила. Зміни в футбольних правилах, ухвалені 1 червня 2019 на зборах IFAB спільно з FIFA, забороняють голи рукою. Нехай і рух рукою було ненавмисним або випадковим.


OFF-SIDE

Футболіст потрапляє в офсайд тоді, коли він на чужині поля знаходиться ближче до лінії воріт суперника, ніж м'яч і останній польовий гравець суперника. Також офсайд буде зафіксований в ситуації, навіть якщо гравець без м'яча веде активну боротьбу (заважає супернику).


ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ

Боротьба за м'яч повинна вестися чисто. Коли гравці допускають удари по ногах, поштовхи, затримки, навмисну ​​гру рукою, небезпечний підкат, недисциплінована поведінки, головний суддя фіксує порушення правил. Від ступеня жорсткості порушення арбітр може показати футболістові жовту або червону картку.


За новими правилами ФІФА санкції можуть застосовуватися і до тренерів, офіційних осіб команди. Червону картку тренер може отримати за неналежну поведінку. До цього відносять надмірно агресивну реакцію і незгоди з якого-небудь суддівському рішенню. ШТРАФНІ І ВІЛЬНІ УДАРИ

Призначаються після фіксації порушення правил суддею. По-англійськи ці поняття позначаються одним словом «Free Kick». При виконанні ігрового елемента м'яч повинен бути зафіксований, а команда суперника може виставити стінку на відстані не менше дев'яти метрів. Тут теж з'явилися нововведення в правилах: в стінку більше не мають права вбудовуватися футболісти атакуючої команди. Нове правило скоротило затримки в грі, так як більше немає зіткнень і штовханини.


ПЕНАЛЬТІ

«Удар з точки» призначається в ситуації, коли порушення правил відбулося в шестнадцатіметровой площі. У момент удару ситуація виглядає наступним чином:


  • Визначається б'є пенальті футболіст.

  • Решта гравців зобов'язані вийти за межі кордонів карного майданчика.

  • Goalkeeper може стояти на лінії воріт однією ногою (за новими правилами футболу).

  • Удар виконується по свистку арбітра.

Якщо порушена процедура виконання пенальті, суддя може призначити його повторно.


Вкидання м'яча

Аут - єдиний прийом в футболі, який польові гравці виконують руками. Важливо правильно ввести м'яч: обидві руки заводяться за голову, ноги не відриваються від землі.


УДАР ВІД ВОРІТ

Ставити м'яч можна в будь-якому місці в межах площі поруч з воротами. За новими правилами м'яч при введенні в гру може не залишати штрафну і гратися захисником.


CORNER KICK

Якщо м'яч вийшов за лінію воріт від гравця захищалася команди, виконується кутовий удар. Введення м'яча здійснюється ногою від близького кутового прапора.


Але головне нововведення сучасного футболу - це, безумовно, впровадження VAR. Відеоассістент вирішує результати матчів, викликаючи постійні суперечки фахівців, радість і гнів футболістів, уболівальників.




13 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page